עצי פרי

ממגוון עצי הפרי שלנו

ג'בוטיקבה myrciaria cauliflora
ג'בוטיקבה myrciaria cauliflora

ג'בוטיקבה myrciaria cauliflora מקור העץ דרום אמריקה ברזיל. השם הבוטני מתייחס לזן הנמכר אצלנו במשתלה היחוד בזן זה הוא ריבוי מחזורי הניבה בין אחד לארבע מחזורים בשנה. עץ ירוק עד בעל צימוח איטי וניבה שתחל מהשנה השישית ואילך, הייחודיות והיופי בזן זה הוא הפריחה והפרי הגדל על הגזע עצמו של העץ זה מחזה מרהיב וייחודי. העץ מתאים לקרקעות שונות ואינו רגיש.

אורנג' ברי-Glycosmis pentaphylla
אורנג' ברי-Glycosmis pentaphylla

אורנג' ברי שם בוטני - Glycosmis pentaphylla עץ עד אינו רגיש לקרה. העץ ,קטן, קרוב למשפחת ההדרים, פריחה בקייץ אך התחושה שמניב לאורך כל השנה. הפרי קטן וורוד שקוף,עם טעם הדרי. לאוהבי המשקה "ג'ין" ,אומרים שטעם הפרי מזכיר ,מי טוניק , לכן קיבל גם את השם העממי gin berry.

אצרולה-Malpighia punicifolia
אצרולה-Malpighia punicifolia

שיח גדול או עץ קטן מקורו מרכז ודרום אמריקה מוגדר כצמח סוב טרופי אצרולה רגישה לקרה בחורף היא תהנה מקרבה לעצים או לקירות של בית. הצמח גדל בסוגי קרקע שונים כולל אדמה גירית אינו מצריך טיפול מיוחד דישון רגיל (שיחרור איטי,או כל דשן מאוזן אחר) העץ יפרח ויניב מתחילת הקייץ ועד לנובמבר. תכונה מאפינת - זוהי רמת כמות הויטמין סי לפרי! ויטמין סי -פרי ירוק (לא בשל) יכול להגיע ל 4500 מ"ג ,פרי כמעט בשל 3300 מ"ג ופרי בשל ל 200 מ"ג

אמברלה ננסית-Spondias dulcis
אמברלה ננסית-Spondias dulcis

אמברלה ננסית Spondias cythêrea / Spondias dulcis הזן הננסי לא קיבל שם בוטני ולכן השמות הם של האמברלה ה"גדולה" עץ עד זן ננסי שיתחיל להניב תוך שנה העץ רגיש לקרה . הפירות מגיעים באשכולות , ומתאים לאכילה כבר בשלב שהפרי בוסר.

עץ אגוז השמן-Aleurites moluccana
עץ אגוז השמן-Aleurites moluccana

עץ אגוז השמן (אגוז הנר) Aleurites moluccana עץ עד , העץ גדל מהר ויכנס לניבה בשנה השלישית רביעית. העץ נאמן למקור וגדל מזריע. העץ מניב פעמיים בשנה . עץ בוגר יכול להניב עד כדי 80 ק"ג. האגוזים (2 בתרמיל) לאחר הסרת הקליפה החיצונית , יש לאפות את האגוז על קליפתו הקשה בתנור - 150 מעלות צלזיוס לשעתיים. לא מומלץ לאכול את האגוז ללא תהליך זה. הגרעין בעל טעם אגוזי,רווי שמן, ומתאים לכל צורות הבישול.

אגוז חמאת הבטונים
אגוז חמאת הבטונים
אבוקדו (Persea americana)
אבוקדו (Persea americana)

עץ גדול, ירוק עד, שמוצאו באמריקה הטרופית. קיימים גם זנים ננסיים יחסית. פירות האבוקדו, הנקראים גם ירקות הגדלים על עצים, מבשילים בהתאם לזן, אוקטובר עד יולי. השתילים מורכבים אצלנו על כנות עמידות לגיר ולמליחות. חיפוי האדמה מסביב לעץ בעלים יבשים עוזר בהתפחות העץ בשנים הראשונות.

אנונה (Annona atemoya)
אנונה (Annona atemoya)

מין זה שמקורו במורדות האנדים, נושא פרי טעים ביותר, עליו נאמר: "פרי זה הוא מלאכת מחשבת של של הטבע" העץ ירוק עד בגודל בינוני, מגיע עד לגובה 7 מטר, אך ניתן לשמור על עץ קטן ע"י גיזום באביב ובקיץ. רצוי לנטוע גבוה, כשפני גוש השתיל יהיה 3 ס"מ מעל פני השטח . דבר זה ישמור על העץ מריקבונות בשורשים בעתיד. מין זה לוקה בחוסר פוריות שניתן למנוע ע"י האבקה ידנית של הפרחים. ניתן לקבל יבול כבר בשנה השלישית לנטיעה. עץ בעל עמידות גבוהה יחסית לגיר ומליחות. רגיש פחות לקרה ממנגו.

אפרסמון-Diospyros kaki
אפרסמון-Diospyros kaki

פרי שגדל על עץ נשיר, יליד סין. העץ עמיד לקרה וניתן לגדל אותו בכל חלקי הארץ: מההר הגבוה עד לדרום הנגב. אנחנו מציעים לנטיעה את הזנים הבלתי עפיצים שניתנים למאכל גם בעודם קשים: "Fuya Seedless" ו "סורוגה". לאפרסמון מראה נדיר בארץ: עליו מאדימים בסתיו והפרי האדום מרהיב ביופיו על העץ הנשיר בחורף.

גויאבה
גויאבה

עץ ירוק עד, קטן, שמוצאו באמריקה הטרופית. נושא יבולים גדולים של פרי מתוק. עשיר במיוחד בויטמין C ההבשלה בסתיו. אנחנו מגדלים את הזן הפורה "בן דב" שנושא פרי גדול בעל ציפה לבנה, מתוק וטעים.

גויאבה תותית
גויאבה תותית

עץ ירוק עד, קטן, יליד ברזיל, עליו קטנים ומבריקים. נושא יבול רב של פרי בצבע אדום-סגול שמבשיל בקיץ ובסתיו. לפרי יש טעם מהגויאבה ומתות השדה, ומכאן שמו שתורגם מאנגלית: Strawberry Guava לגויאבה התותית יש טיפוס בצבע אדום סגול וטיפוס בצבע צהוב

גפן (Vitis)
גפן (Vitis)

הזן המיוצג אצלנו הוא גפן אמריקאית: "Vitis Labrusca" מזן איזבלה. זן זה ניחן בתכונות חשובות שהביאו אותו לייצג אצלנו את הסוג גפן: הוא עמיד למחלות ומזיקים, הענבים בצבע סגול, בעלי ארומה חזקה ומיוחדת, מבשילים לאורך תקופה ארוכה בקיץ ובסתיו, וכאמור ללא צורך בחומרי הדברה.

דובדבן פנמה (Muntingia calabura)
דובדבן פנמה (Muntingia calabura)

עץ ירוק עד יליד אמריקה הטרופית שמצטיין בגידול מהיר וכניסה לפוריות, כבר מהשנה הראשונה לנטיעה. העץ גדול ובעל חזות יפה. הפרי דומה לדובדבן קטן, מבשיל בסתיו, בטעם מתוק.

דובדבן קפולין (Prunus salicifolia)
דובדבן קפולין (Prunus salicifolia)

זהו דובדבן סובטרופי, יליד מקסיקו שנושא פרי ללא צורך בצינה חורפית. העץ נושא פרי רב, ללא צורך בהפריה זרה. הפרי דומה במראה ובטעם לדובדבן אירופאי, אך כאמור, מתאים לגידול באקלים סובטרופי - ים תיכוני המצוי בארץ.

וומפי
וומפי

עץ ירוק עד ממשפחת ההדרים יליד דרום סין. הפרי בעל דמיון רב ללונגן בצבע ובצורה. הטעם חמצמץ-מתוק, עסיסי, נעים, מבשיל בקיץ. עמיד יחסית לקרה. מוצע מורכב במשתלה בשני זנים שמקורם בסין.

חרוב (Ceratonia siliqua)
חרוב (Ceratonia siliqua)

עץ ירוק עד גדול, יליד המזרח התיכון. תושב הארץ עוד מימי קדם. מוזכר רבות בתלמוד ובמשנה. העץ עמיד למליחות ולקרקע גירית וגם יבשה, ובעל עמידות גבוהה יחסית לקרה. אנחנו מגדלים בהרכבה את הזן הדו-מיני " Santa Fe" זן איכותי המכיל %47 סוכר. בניגוד לרוב זני החרוב, זן זה נושא פרי רב ללא נוכחות עץ נוסף. העצים סכנסים לפוריות בגיל צעיר יחסית: התחלת ניבה בשנה שלישית או רביעית. העץ ניתן לגיזום בקלות יחסית. כל זה מאפשר היום לבעל גינה לגדל עץ חרוב איכותי לו ולמשפחתו.